Lees meer van redactie Scheepvaart

Tarieven opnieuw onder druk in jaar van de draak

Intro:

De spottarieven voor de export van Aziatische lading naar Europa staan opnieuw onder druk nu het nieuwe Chinese jaar is begonnen.

Volledige analyse:


De voorbije vijf weken profiteerden de rederijen van de kortstondige piek die het Chinese Nieuwjaar traditioneel voorafgaat, om hun tarieven weer te verhogen. Bijna alle schepen waren weer volgeboekt.

Volgens de World Container Index van Drewry en Cleartrade is er aan die prijsstijgingen in deze eerste week van het nieuwe Chinese jaar van de draak een einde gekomen. De gemiddelde prijs voor een 40’ container van Shanghai naar Rotterdam zakte naar 1.366 dollar all-in, wat 35 dollar minder is dan de week ervoor.

Omwille van de nieuwjaarsfestiviteiten publiceert de Shanghai Shipping Index vandaag geen update van zijn Shanghai Containerised Freight Index (SCFI), die eveneens de wekelijkse evolutie van de containertarieven op de spotmarkt volgt.

Analisten als Alphaliner en Drewry hadden eerder al voorspeld dat de tarieven vanaf deze week weer onder druk zouden komen te staan, waarbij ze mogelijk terug gaan dalen tot het niveau van begin december. Toen doken de tarieven onder de 1.000 dollar all-in voor een 40’ container.

Een aantal reders overweegt nieuwe rationalisaties om de capaciteit te beperken. Ze hopen dat ze op die manier een forse tariefdaling kunnen vermijden. Marktleider Maersk stelt alvast een voorbeeld door zijn AE8-loop op te offeren.

Bron: Nieuwsbladtransport.nl