RSS Lees meer van Koen Hoefgeest

The Great Crash Analogy 2.0

Intro:

De laatste dagen komen steeds meer signalen binnen rollen die sterk doen vermoeden dat de beurzen nu al aan de vooravond van een heuse #CRASH staan...

Volledige analyse:


De laatste dagen komen steeds meer signalen binnen rollen die sterk doen vermoeden dat de beurzen nu al aan de vooravond van een heuse #CRASH staan. De huidige Kitchin-cyclus die begon op 9 maart 2009 viert volgende maand alweer zijn drie jarige verjaardag. Sinds 1900 belopen die cycli gemiddeld 3½ tot 4½ jaar. De laatste Kitchin 2003-2009 bedroeg echter bijna zes jaar! Een extreme lengte die meer dan een eeuw terug gekeken slechts nog voorkwam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog
Cycli hebben veelal de neiging om als setjes van twee of meer cycli toch weer naar de gemiddelde lengte terug te keren. Een langere cyclus wordt veelal gevolgd door een wat kortere cyclus. Dit is echter geen Wet van Meden en Perzen dus moeten de meetinstrumenten een indicatie geven om een kansrijke inschatting te kunnen maken. Denken dat het voorspellen van een beurs keiharde onfaalbare zekere wetenschap betreft is zelfbedrog. Wie een beetje in de buurt komen na veel schuiven, afstellen en uitstellen mag al een pluim op z'n hoed steken voor de onaflatende geleverde inspanningen of heeft gewoon puur geluk gehad, dat kan ook.

De Crash van 2008 zag iedereen wel aankomen, dat was een makkelijke weddenschap omdat die helemaal aan het einde van een lange cyclus plaatsvond. Iedere cyclusanalist die de regelmatig terugkerende Kitchin-cyclus als uitgangspunt neemt was al in 2007 #CRASH aan het roepen. Beter te vroeg, dan te laat, want te laat is altijd kansloos.

De Kondratieff-golf loopt op de laatste benen, dus ook de voorspelling dat de komende jaren een diepe deflatoire #DEPRESSIE zich zal gaan voltrekken kan een ongeletterd kleuterkind nog wel verzinnen. Zeker nu de EU onlangs een zelfmoordpact heeft gesloten en dit zelfs in wetgeving vorm gaat gieten. Alle overheden wereldwijd denken ten onrechte dat ze moeten boekhouden als een gezin aan de keukentafel dat wordt beperkt door een soort goudenstandaardmodel. De Goudstandaard werd echter door Richard Nixon op 15 augustus 1971 al afgeschaft en door de geschiedenis heen is ieder systeem op basis van een goudstandaard nog in aan een depressie ten onder gegaan! Een groeiende economie behoeft immers een groeiende geldhoeveelheid, slechts als de bevolking sterk krimpt kan een goudstandaard langdurig overleven. Een goudstandaard verarmt immers per definitie een groeiende bevolking tot op het kaalgekloven bot.Landen die de bron zijn van de eigen munt kunnen geen schulden in die munt bezitten noch betalen belastingen voor uitgaven. Dat is logisch. Een monetair soevereine natie, zoals bijna alle landen ter wereld, kan iedere rekening van iedere omvang altijd voldoen zonder dat het belastingen heft. Het heffen van belastingen dient in dat geval een geheel ander doel, namelijk o.a. de geldhoeveelheid beteugelen om excessieve inflatie tegen te gaan. Een land dat een vreemde valuta inleent, zoals alle Eurolanden, heeft zichzelf echter tot een huishouden aan de keukentafel gedegradeerd en dient inkomsten en uitgaven te matchen. Alleen landen met een netto exportoverschot zullen dat kunnen overleven, zij importeren immers de benodigde valuta.

Aangezien de overheid als enige en uitsluitende bron van het geld in omloop fungeert zullen overheden zonder eigen munt die tevens een handelsbalans tekort voeren, dus valuta exporteren, per definitie drooglopen en failliet gaan op termijn. De private sector van dat land zal tevens altijd een steeds groter wordende en dus onhoudbare netto schuldpositie accumuleren indien die overheid geen overheidstekort blijft voeren. Eén van de twee gaat altijd op de fles. De kop bijt altijd de staart in dat geval. Het Bankroet van die gehele samenleving is gegarandeerd, zonder uitzicht op enige ontsnapping.

Ergo, ieder land een eigen munt en iedere munt een eigen land. Noodfondsen, steunpakketten, bezuinigingen, hervormingen, LTRO's, QE en al wat dies meer zij zijn geen oplossing voor de zelfverzonnen eurofopcrisis. Die oplossingen zijn zelfs de oorzaak van de problemen. Wil de Europese Unie blijven bestaan en niet als een Joegoslavië of USSR bloedig uiteen vallen dan zullen alle lidstaten schouder aan schouder en hand-in-hand elkaar in de armen moeten sluiten om tot één geheel samen te smelten òf de banden definitief door moeten snijden om zo terug te keren naar ieder een eigen munt, het herwinnen van 's lands hoogste goed, monetaire soevereiniteit, een debt-equity swap op de overheidsbalans als het ware. VV wordt EV, en het kost niemand een cent.

De eurocrisis is een crisis van besluiteloosheid. Het niet willen kiezen om solidair samen voorgoed door te gaan of ieder voor zich een eigen weg te volgen. Die keuze wordt nu echter door de markt afgedwongen en door politici niet begrepen dan wel expres niet gemaakt. Dat laatste zou een misdaad tegen het mensDOM opleveren. Niet kiezen voor één van deze twee keuzes is per definitie samen ten onder gaan in een diepe depressie gedompeld en dat is ook solidair, dat dan weer wel.

The Magazine cover indicatorgeeft vaak een omslag in de markt aan. De eigen journalistieke hoogmoed wordt dan op de voorpagina's gepubliceerd, en het is weer zover. Barron's durft het aan om een Dow van 15.000 punten aan te kondigen. Een extra waarschuwing om waakzaam te zijn. In voorgaande analoge gevallen duurde het niet lang of de markt viel in een diep trog.

EXtreme Sentiments Indicatorenwijzen op een nakende lange termijn top in de beurzen. Waarden die zelfs voorafgaand aan eerdere crashes niet werden gemeten staan nu op de klokken. Een Rydex Bull/Bear ratio van 4.0+ en een Nasdaq Sentiment index boven 162 zijn Zwarte Zwaan niveaus. Werd er eerder nog vanuit gegaan dat er zich richting de nazomer van 2012 eventueel een blow-off naar nieuwe toppen zou kunnen voltrekken, thans is deze ijdele hoop per dag aan het vervliegen. Zeg nooit dat het niet kan, maar de kansen worden kleiner met de dag.Een daling onder thans AEX 319-320 doet de AEX-index uit een a-b-c-d-e Ending Diagonal vallen en dan is de weg voor een #CRASH van -10% oplopend tot -48% vrijgemaakt. De bodem wordt op basis van de Dax Xetra geraamd in de tweede helft van maart 2012. Een daling van -20/-25% brengt de AEX dan onder de 23 seppe bodem @ AEX 256,36. De Kondratieff-CraSh die -90% van de aandelenkoersen dient af te hakken is dan definitief gestart. Stokt de daling bij -10% gaat de vlag uit, want dan is de eerder besproken blow-off alsnog weer mogelijk. Eind maart a.s wordt meer duidelijk.

Aandelenbeleggers dienen zich tot die tijd te ontdoen van al hun longposities. Een Easy ETF CAC40 Double Short zou als alternatief kunnen dienen. Dat is in feite ook een aandeel, maar dan wel op z'n kop en dubbel op.

Optiebeleggers gaan voor een nieuwe poging kOENie Lotto Miljonairs met Opties, van 1000 euro niet naar een meloen, want daar zijn de implieds van ca. 23 nu nog te hoog voor. Daar is een dubbele beweging voor nodig en die krijgen we nu vrijwel zeker nog niet. Maar in twee delen kan het uiteindelijk alsnog. We'll see.Informatie over de analist

Analist:
Koen Hoefgeest

Meer informatie:
Klik om te openen

Pagina Printen:
Pagina afdrukken...

Laatste 5 visie's:
2 oktober 2013 (12:44)
19 juli 2013 (18:34)
20 februari 2013 (21:06)
9 februari 2013 (18:05)
12 april 2012 (23:58)

Disclaimer:
"Rien ne va plus, het geld in niet meer van U nu" -- Koen Hoefgeest heeft altijd zelf prive dan wel zakelijk een positie in de aanbevolen entiteiten.