Dagcommentaren
 - Dennis Roeland
 - Elliott Index
 - Exclusive Signals
 - Harm van Wijk
 - Indextrade
 - Lammert Doddema
 - Michael Ahrens
 - Optiespecialist
 - Ruud van Megen
 - Trendalert
 


Michael Ahrens

Geplaatst: 16-10-2014 om 09:33


Trading dag update 16 oktober 2014

Goede morgen traders,

Het vorige artikel met een langetermijnanalyse had niet op een beter moment kunnen komen. De kern van de analyse was dat de top van de huidige bull market is gezet en we ons opmaken voor een grote correctie.

Inmiddels is de eerste forse dalingsimpuls een feit. Wat mij dan opvalt is dat de kranten en journalisten nu hun uiterste best doen om verklaringen te vinden. Die vinden ze uiteraard weer in het bekende hoekje: tegenvallende groei, China, Griekenland, bla bla bla. Je kunt beter geen krant lezen, zoveel onzin staat er in. Al deze argumenten zijn al een jaar en langer bekend, alleen trok de markt zich daar eerder niets van aan. De markt heeft dus kennelijk een geheel eigen dynamiek, los van de fundamentals.

Laat deze correctie een les zijn: bestudeer de markten en vertrouw op uzelf en niemand anders. Wat er daadwerkelijk op de financiële markten gebeurt staat niet in de krant. Journalisten moeten voor bladvulling zorgen, niets meer en niets minder. En analisten, guru's of hoe je ze wilt noemen, hebben ook meestal andere motieven en talenten. Zo las ik enkele weken geleden nog een artikel over opwaartse vlaggetjes voor de AEX (AEX toen 420) en met koersdoelen van 20% binnen afzienbare tijd. Gewoon lineair de trend doortrekken, terwijl markten allesbehalve lineair in elkaar steken. Ik wil hier geen stemming maken, zeker niet. Maar ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de financiële markten en weet als geen ander dat je toch echt je eigen huiswerk moet maken en moet vasthouden aan de eigen analyse, ook al is dat niet altijd makkelijk. Ik was zelf te vroeg bearish, maar wachtte wel netjes op signalen uit de markt. Dat behoede mij voor een al te uitbundige hosanna stemming en de eerste 10% shorttrade is nu binnen. Gewoon de methode volgen en dan komt het goed.

 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!

Dax future dag chart

Laten we eens de chart van de Dax op dagbasis bekijken. Het is lastig hier een tussentijdse dagcyclusbodem te zien omdat de indicatoren de hele tijd zo laag blijven. Ik ga er vanuit dat we nu of eerdaags de mid cycle low van de huidige weekcyclus zetten. Deze weekcyclus telt thans de tiende week en een tijdelijke opleving is dan het meest waarschijnlijk.

Ik wil nog even de lange kwartaalchart van de S&P erbij pakken, zodat we deze daling in perspectief zetten.

 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!

S&P kwartaalchart

De eerste duidelijke negatieve bar is nu in de maak (kwartaal is nog niet af). Als we kijken naar de vorige dalingen, dan lijkt het toch minimaal op een daling van enkele kwartalen uit te lopen. De Double Stochastics kan niet in 1 bar tot voldoende lage niveaus dalen. Ik ga er dus vanuit dat deze bearish fase van de 4,5 jaars cyclus minimaal nog twee kwartalen duurt nadat het lopende kwartaal is afgesloten. Een daling tot rond 1600 lijkt mij het meest waarschijnlijk. Er kan dus nog rond 15% van de koers af, maar voor de Dax lijkt mij dat zelfs meer te zijn. Een normale correctie van een 4,5 jaars cyclus bedraagt in de regel tussen 20-30%.

Aangezien deze correctie dus waarschijnlijk nog even duurt, wil ik nog even naar 2007 kijken. Niet dat ik een daling van 50% of meer verwacht, maar meer om naar de structuur te kijken. Ik hoor namelijk alweer de gebruikelijke geluiden dat men te laat is voor shorts. Dat is overigens wel vreemd, want er waren hele duidelijke signalen om shorts in te nemen. Ik gaf zelf in het vorige artikel aan short te zitten. Maar goed, stel dat u deze eerste rit gemist heeft, wat te doen? Nu short gaan lijkt mij niet opportuun. De markt kan natuurlijk altijd verder zakken, maar we moeten uitgaan van het marktgedrag zoals we dat meestal meemaken. En dat betekent dat we na een forse neerwaartse impuls eerst een herstel zien, dat we vervolgens kunnen shorten. Bekijk daarvoor de volgende chart.

 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!

Dax future weekchart

In deze weekchart ziet u het koersverloop van eind 2007 en tijdens 2008. Deze structuur zien we feitelijk in alle time frames terug. Een daling onder de MA banden en vervolgens een correctie, waarbij het ultieme moment om te shorten ontstaat als de koers deze banden vanaf de onderkant test. We krijgen dan ook vanuit de indicatoren de gebruikelijke short setup. Met andere woorden, tenzij deze correctie weer net zo snel is afgelopen als deze begon (hetgeen ik dus niet geloof uitgaande van de kwartaalchart), krijgen we nog tal van kansen om te shorten. De markt geeft meestal een tweede kans, ook voor de laatkomers.

Cursus dit najaar

Op vrijdag 31 okt, zaterdag 1 nov en zondag 2 nov wordt in Hotel Van der Valk Vught nog een laatste trading cursus van dit jaar gegeven. Indien u belangstelling heeft, lees alle info op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/

Stuur me bij interesse een e-mail naar: m.ahrens@live.nl

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2840, tweede steun 2600, eerste weerstand 2980, tweede weerstand 3050;

Dax future: eerste steun 8470, tweede steun 8100, eerste weerstand 8900, tweede weerstand 9200;

Bund future: eerste steun 150.40, tweede steun 150.00, eerste weerstand 152.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).
 
Informatie  


Website: http://www.cyclustrader.nl
Analist: Michael Ahrens
   
RSS Feed:
Top 25: Klik hier...
   
 
Laatste 5 dagcommentaren
16/10 Trading dag update 16 oktober 2014 03/10 Trading dag update 3 oktober 2014 25/9 Trading day update 25 september 2� 11/9 Trading dag update 11 september 2� 05/9 Trading dag update 5 september 2014