Dagcommentaren
 - Dennis Roeland
 - Elliott Index
 - Exclusive Signals
 - Harm van Wijk
 - Indextrade
 - Lammert Doddema
 - Michael Ahrens
 - Optiespecialist
 - Ruud van Megen
 - Trendalert
 


Ruud van Megen

Geplaatst: 26-11-2014 om 13:56


De range voor de AEX voor woensdag 26 november

RANGE AEX 26 november 2014

Maandrange: 416,4 - 361,76
Dagrange: 426,51 - 422,42


 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!De AEX consolideert momenteel op een goed niveau, met een goede plus voor het jaar. U ziet aan de Sequential telling van Thomas DeMark, die een trend poogt uit te tellen tot '13' en een mogelijke draai in het sentiment, dat we er nog niet helemaal zijn. Er staat sinds maandag een '10', en er mag dus rekening worden gehouden met nog wat opwaartse ruimte.

DE MAANDRANGEBEREKENING

De maandrange is echter opwaarts al helemaal waargemaakt, zoals u ziet. Op 11 november kwam het doel 416,4 op de borden.

Wat de maandrangeberekening betreft, er staan nog wat opwaartse doelen uit die in eerdere maanden niet waargemaakt zijn. Maar die liggen niet ver boven de huidige koers.

Op langere termijn bezien zijn er overigens nog hogere targets voor de AEX te berekenen, vandaar dat mijn lange termijn visie nog steeds positief is. Voor de korte termijn is dat ook nog steeds het geval, maar op middellange termijn mogen we op een correctie gaan rekenen. Omdat de maand december nadert, betekent dit waarschijnlijk dat er in die maand nog wel wat neerwaartse potentie zal zijn. Traditioneel is december een goede maand, maar dat soort almanak-wijsheden zeggen mij niet zo veel. Cycli zijn doorgaans onverbiddelijk. Het enige wat we over december wel kunnen zeggen, is dat richting het jaareinde er wat opwaartse druk zal zijn. Het zal dus vooral van het eerste deel van de maand december afhangen, wat het beeld per saldo wordt.


DSM

Vandaag kwam er een adviesverhoging voor DSM door Goldman Sachs. Conviction buy, en koersdoel € 62,00. Laten we eens kijken wat de jaarrangeberekening te vertellen heeft over DSM.

 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!


De gele lijn representeert het belangrijkste berekende niveau dit jaar, het draaipunt. Ik bereken dit niveau voorafgaand aan het handelsjaar, wat niet hetzelfde is als een kalenderjaar.

Voor DSM Ging het dus om 58,3 als waarde die gebroken had moeten worden, om de opwaartse potentie waar te maken. U ziet echter dat dit niveau weerstand bleek te zijn. DSM werd dus niet koopwaardig. Later in januari kwam er slecht ontvangen nieuws, en u ziet dat het aandeel daarna snel naar de groene lijn ging, die het neerwaartse jaarrangedoel representeert, dat geactiveerd kan worden wanneer een onderliggende waarde onder het draaipunt terecht komt.

De ervaring leert dat wanneer een onderliggende waarde uiteindelijk bóven het berekende neerwaartse target weer omhoog weet te draaien, er toch een positief verhaal kan resteren. Maar komt de onderliggende waarde beneden de groene lijn, dan volgt er, eventueel na herstel, altijd een nieuwe aanval neerwaarts met wederom lagere koersen.

U ziet dat dit bij DSM ook is gebeurd. In de zomer kwam het aandeel weer boven de groene lijn, maar in lijn met de dalende MA-200 kwam het in oktober in nog zwaarder weer terecht, en maakte daar net als de AEX een smak met als gevolg de laagste koers van het jaar.

De hernieuwde terugkeer binnen de jaarrange, en dus boven de groene lijn, was wel goed nieuws. Ook het MA-200 werd opnieuw opwaarts uitgenomen. Ook het langere termijn beeld voor DSM is nog positief. Binnenkort kan voor DSM een nieuwe jaarrangeberekening gemaakt worden, en dan zullen we zien of ik opwaarts tot een vergelijkbaar prijsdoel kom als Goldman Sachs. Als ik naar de grafiek kijk, verwacht ik echter op middellange termijn wat zwakte in DSM. Er is nog geen neerwaarts deel te zien binnen de laatste cyclus, en dat zal onvermijdelijk er wel gaan komen. Deze neerwaartse beweging zal het verhaal vertellen, maar is met de gegevens van nu, koopwaardig.

Fundamenteel bezien is DSM natuurlijk een interessant bedrijf. De transformatie van bulkchemie naar fijnchemie en verdere specialisatie was vooruitstrevend en getuigt van visie.

Maar wellicht onverwacht, ik blijf de eeuwigdurende concessie van DSM om steenkolen te mogen opgraven in Limburg zeer interessant vinden. Niemand lijkt op dit moment blij te worden van steenkool; het komt zeer goedkoop uit de Verenigde Staten, het is een vervuilende brandstof en daarom eigenlijk onwenselijk als energiebron, en toch... De steenkolen zitten nog in de grond en vertegenwoordigen een potentie. We kunnen niet weten wat de toekomst brengt. Wellicht wordt in de toekomst steenkool niet meer gebruikt als brandstof, maar kan het andere toepassingen krijgen. Zoals olie ook minder belangrijk wordt als brandstof, maar nog steeds toepassing vindt als grondstof voor allerlei kunststoffen.

Ik heb zelf DSM als min of meer vaste belegging in mijn fonds Van Megen Capital, en ben van plan het belang uit te gaan breiden zo gauw er een fatsoenlijke correctie in het aandeel plaatsvindt.


Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal,

Happy trading,
Ruud
Doe geheel automatisch mee mee via de TradersWinkel!

RVM DAILY (Traderswinkel): + 6,81 %

RVM JAARRANGE (Traderswinkel): - 23,77 %Tevens bent u welkom als abonnee op de dagelijkse beursinformatiedienst AEX Systematisch. Behalve de dagelijkse voorbeursanayses en berekeningen krijgt u bij de adviesdienst drie handelssystemen, waarmee u € 50.000,00 in totaal kunt beheren: AEX Systematisch Kort, AEX Systematisch Lang en AEX Systematisch Week.


AEX SYSTEMATISCH KORT 2014: + 6,54 %


 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!


AEX SYSTEMATISCH LANG 2014 - 2015:

 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!


AEX SYSTEMATISCH WEEK 2014:

 De afbeelding is te groot om weer te geven. Klik op de bovenstaande afbeelding om de afbeelding in het juiste formaat te zien!
Ruud van Megen is directeur bij Van Megen Capital

zie ook www.vanmegentrading.nl

 
Informatie  


Website: http://www.traderswinkel.nl/tr�
Analist: Ruud van Megen
Prijs: via TradersWinkel
   
RSS Feed:
Top 25: Klik hier...
   
 
Laatste 5 dagcommentaren
26/11 De range voor de AEX voor woensda� 26/9 De range voor de AEX voor vrijdag� 12/9 De range voor de AEX voor vrijdag� 04/9 De range voor de AEX voor donderd� 29/8 De range voor de AEX voor woensda�